Gastcolumn: Roeptoeteren vanaf de zijlijn is niet moeilijk

Last modified date

In onze vierde Beleidssessie sprak Klaas-Jan ter Veen een column in gericht aan supporterscoördinator Matthias Mulder, die in de aflevering te gast was. Als extraatje bij de aflevering (die onder aan de pagina is te vinden) publiceren we de column ook via deze weg. 

Roeptoeteren vanaf de zijlijn is niet moeilijk. En ik kan het weten. Want ik doe het al meer dan 20 jaar bij FC Groningen. Eerst achter de goal aan de Zaagmuldersweg. Nu alweer heel wat jaartjes Euroborg. Doordat ik samen met Peter van Dijken en John de Jonge de commissie wedstrijdzaken heb opgestart heb ik Matthias een beetje leren kennen. Matthias, je weet het, ik heb je hoog zitten. Wat jij betekent voor de club betekent veel voor mij. Ook persoonlijk heb ik het één en ander meegemaakt en jij hebt ook in die omstandigheden mij steun gegeven. Niet alleen als medewerker van FC Groningen, maar ook als mens. Ik mag hopen dat je de tranen nu al in de ogen hebt staan, want nu komt het kritische gedeelte.

Zoals jij weet ben ik groot fan van Amerikaanse sporten. Met name de NFL. En ik ben fan van de sportbeleving in Amerika. ’s Ochtends al vanaf 8 uur is het op wedstrijddagen groot feest. Het is geen enkel probleem een biertje met elkaar te drinken. Supporters van allerlei clubs lopen door elkaar en politie is er eigenlijk alleen om het verkeer in goede banen te leiden. Wat een verschil met de beleving van voetbal in Nederland. Naar FC Groningen gaan zou het mooiste evenement van Noord-Nederland moeten zijn. Vergeleken met Amerika, maar ook dichterbij huis, neem Engeland en met name Duitsland, is naar FC Groningen gaan geen reet aan. En dat heeft voor mij niets met het voetbal te maken. Dat is voor mij ondergeschikt.

We hebben in Nederland voetbal identiteitloos gemaakt. Waarom niet de kuil voor het stadion iedere week vullen met een tailgate? Podium met een bandje erbij. Biertenten aan de zijkant en gaan met die banaan. Waarom vind ik rond het stadion van Werder Bremen om de vijf meter een braadworsttent en een bierverkoper en is de ambiance rond de Euroborg nog het beste te vergelijken met station Almere-Buiten? Loop je met een biertje gezellig keuvelend naar het stadion, dan wordt het een duur avondje, want binnen de kortste keren staat er een overenthousiaste boa of agent voor je neus. En dan heb ik het nog maar niet of het entertainment, of beter gezegd, het gebrek aan entertainment ín het stadion.

En dan moeten we het nog over één ding hebben. Hoe kunnen we het mooiste evenement worden zolang we systematisch een deel van het publiek criminaliseren. Ik heb het inderdaad over uitpubliek. Als Corona ons iets geleerd zou moeten hebben dan is het dat vrijheid een groot goed is. Zullen we een keer normaal gaan doen als we weer met elkaar naar het stadion mogen? Vrij vervoer zou de norm moeten zijn. Ja, er zijn rotte appels. Ja, er zijn mensen die misbruik van een situatie maken. Maar het is toch om je de ogen uit de kop te schamen als SLO, veiligheidscoördinator of politieagent dat we in Nederland nog altijd goedwillende mensen bij voorbaat wegzetten als criminelen? De supporters zijn niet het probleem. Het systeem is het probleem. Het is niet dankzij de beperkingen dat er weinig voetbalgeweld is. Het is dankzij de beperkingen dat we niet meer met elkaar door één deur kunnen. Dat iemand met een groen sjaaltje iemand met een rood sjaaltje de hersenen in wil slaan. Daar zijn hooligans net zo verantwoordelijk voor als de mensen die het uitwedstrijdenbeleid gestalte moeten geven.

Zolang dit niet verandert vanuit de club kun je wel doen alsof je het mooiste evenement van Noord-Nederland organiseert, maar mij fop je niet. Ik weet dat je zelf ook in Duitsland en Amerika bent geweest. Doe er wat mee Matthias. Mijn hulp en zegen heb je. Maar laten we elkaar niet voor de gek houden. Er moet radicaal iets veranderen als het gaat om hoe de clubs, gemeente en politie tegen voetbalsupporters aankijken. Prima hoor, een extra bierpunt op Noord en een popcornmachine en een ballonnenclown op de familietribune. Maar dat is in essentie natuurlijk niet waar het om gaat. Vraag is alleen… durf je het aan? De tijd is nu! Na Corona kunnen we echt een nieuw tijdperk ingaan. Of we vallen terug in oude gewoontes. Prima. Maar dan ben je mij kwijt.

 

Klaas-Jan ter Veen is supporter en maakt deel uit van een commissie die namens de Supportersvereniging zich bezighoudt met beleid rondom uitwedstrijden. De volledige aflevering kan je hier luisteren: